Призрачна орхидея

сряда, 2 декември 2015 г.


Призрачната орхидея (Dendrophylax lindenii) е многогодишен епифит от семейство  орхидеи и е много рядък вид. Расте в Куба, Флорида и на Бахамските острови. Други имена с които е известна са  палмово поли и орхидея бяла жаба. Латинското си име  получава  от името на откривателя си, белгийския колекционер Жан Жул Линдън (Jean Jules Linden), който срещнал този вид  за първи път в Куба през 1844 г. Много по-късно тя е била забелязана и в национален парк „Евърглейдс”във Флорида.
            Цветето е уникално, интересно и красиво, да  му се полюбуваме.





        Призрачната орхидея е епифит без листа. Живее прикрепена чрез система от фотосинтезиращи корени, захванати като мрежа здраво за някое дърво. 



            Тя е застрашен от изчезване вид. Вирее само сред дивата природа. Отглеждане извън естествената и среда е изключително трудно. Повечето от опитите да се облагороди са завършвали неуспешно. Отделена от природната среда загива до година. Защитена е от държавните закони на Флорида .



            Цъфти от юни до август и дава  от  един до десет ароматни бели цвята. Цветът е с ширина 3-4 см. и дължина 7-9 см.  разцъфтява от шип,  който израсва от кореновата система. Ароматът му, излъчван в ранните сутрешни часове е плодов и  наподобява аромат на ябълка. В долната си част  цвета има две извити  венчелистчета с форма на задните крачета  на скачаща жаба. Корените на орхидеята и стъблото на дървото се сливат в удивителна  симбиоза и по тази причина  цветето често изглежда като висящо във въздуха, откъдето идва и  името  "Призрачна орхидея".











            Източник : en.wikipedia.org
            Снимки :     linochek.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар